2007-10-28

JKDefrag v3.26



JKdefrag är ett av de absolut enklaste och smidigaste defragmenteringsprogrammen jag har sett! Det inte bara defragmenterar hårddisken, det har även ett antal optimeringsstrategier som att optimera vilka filer som placeras var på hårddisken - efter namn, storlek, senast använd, senast ändrad och senast skapad. Man kan ange vilka filer eller mappar som inte ska flyttas och vilka som ska flyttas längre bak på disken (t.ex de filer som inte används så ofta). Det kan utöver hådddiskar defragmentera disketter, USB-minnen, minneskort eller något annat media som uppträder som en hårddisk. Det är gratis och fritt att använda under GNU General Public Licens.

Programmet kommer i tre versioner, en med grafiskt fönster, en för kommandotolken och en för skärmsläckare. Filstorleken är minst sagt imponerande, alla tre versionerna väger in var för sig på drygt 200 kB! En version för Windows X64 finns att tillgå. Programmet behöver inte installeras och det finns ingen konfigurationsfil, de parametrar som man eventuellt vill använda skickar man med när programmet startas. Enklast är att skapa en genväg till programmet och sedan redigera genvägen för att skicka med rätt parametrar.

Fönstret innehåller verkligen inget "lull-lull", bara 3 rader med text längst upp som ger information om vilken fil som flyttas för tillfället, utöver den grafiska bilden på "fragmenteringsläget" på disken. All information som visas längst upp sparas även i en loggfil, t.ex vilka filer som inte kan flyttas eller vilka som inte kan defragmenteras helt. Exakt hur mycket som visas i loggfilen avgörs med parametrar när programmet startas.


TIPS:
Programmet "Tail for Win32" rekommenderas om man vill ha koll på vad som hamnar i loggfilen under tiden som hårddisken defragmenteras!


1 kommentar:

Defragmentera sa...

Tack för tipset!
Jag kan även varmt rekommendera Auslogics Disk Defrag. Det är gratis och enkelt att använda.